söndag 23 juni 2013

Våra höns

Idag fick vi hem våra första höns - Hedemorahöns. Vi köpte 1 tupp och 4 hönor som nu har fått namn, Glenn, Astrid, Ester, Siri & Maj. Alla fyra damer har fått namn efter våra far/mor föräldrar.
De bor nu i en av hästboxarna och så håller Thomas på att bygga en hönsgård. Tanken är att när vi är hemma så ska de få gå fritt på gården och endast i hönsgården när vi är borta.
Ingen av oss kan något om höns så detta ska bli kul att få lära sig mer om.

Lite fakta om Hedemorahönan:

Hedemorahöns är en härdig och tuff lanthönsras med lugn men skojig karaktär. De har enligt berättelser funnits i Hedemoratrakten så länge man kan minnas, och de utgör vår nordligaste lanthönsras. De var mycket nära att försvinna på 1970 talet, då de allra flesta av våra gamla lanthöns blev korsade med värphybider. 1982 hittades en "ren" besättning i Trollbo, av Viola Forsberg i Sandviken, och alla våra nuvarande genbanksdjur härstammar från denna besättning. 


 De finns i många olika färgvarianter; olika kombinationer av svart, vitt, blått och vild/vete. Också färgen på kam, näbb och ben varierar, ofta med inslag av svart eller blått. Fjäderdräkten är mycket tät och dunig; sannolikt en anpassning till det nordliga klimat de levt i. Låren är så väl befjädrade, att det ser ut som om de har stora duniga byxor på sig. Hos vissa djur är t.om benen befjädrade, men detta är lite ovanligare. Benen är relativt korta. En annan anpassning som förmodligen gjort dem härdigare mot förfrysningar är att de har låg kam. Dessa höns räknas som medelstora, men deras runda form och rika fjäderdräkt gör att de ser tyngre ut än vad de verkligen är. Hönorna väger 1, 5 till 2 kg, enligt rasramen, och tupparna 2 till 2,5 kg.

Den bevaras nu i genbank av Svenska Lanthönsklubben. Våra höns har inget genbanksintyg men vi hade endast tänkt att ha de som sällskap och att få ägg.


Inköp av hönsprylar
Föräldrarna. Tuppen var väldigt vacker!

Våra små bebisar - 8 veckor



kram Jessika 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar